LAVELÖSS

 

LAVELÖSS
Lavelöss werd tot 2011 elke 4e vrijdag van de maand georganiseerd in Café Ipanema. Drie keer per jaar was er een speciale XXL versie met een eigen thema!

Home

Wie

Locatie

Foto's

Historie

Links

Lavelöss wordt mede mogelijk gemaakt door: 

 

Geschiedenis

Hoe het allemaal begon:

In 1996 komt een groep studenten uit Maastricht op het idee om een maandelijks feest te organiseren dat zich voornamelijk richt op homo- en biseksuelen.

 

Aangezien de uitgaansgelegenheden voor deze doelgroep in Maastricht destijds al even spaarzaam zijn als tegenwoordig, besluiten zij om Stichting Lavelöss op te richten.

Na maanden van voorbereidingen vind in juni 1996 de aftrap plaats in het voormalige Löss theater, de locatie die als inspiratie dient voor de naam van het feest. De eerste keer is meteen een groot succes en ook de keren erna weten iedere derde vrijdag van de maand vele homo’s, lesbo’s, bi’s en sympathiserende hetero’s hun weg naar het Löss Theater te vinden!

Dit is voor de oprichters van Lavelöss een enorme stimulans om door te gaan met het organiseren van dit feest en het is meteen ook een bevestiging van wat zij al vermoed hadden, namelijk dat er in Maastricht een duidelijke behoefte is aan een maandelijks terugkomend gayminded feest.

Hoe het verder gaat:

De oprichters van Lavelöss zetten, de eerste jaren na de ‘premičre’, de organisatie van het feest voort met tot de verbeelding sprekende thema's als Teddyberen en Sadomasochisme! Ook de Waslijn d'Amour is een succes!

 

 

 

 

 

Na verloop van tijd word het voormalige bestuur geleidelijk aan vervangen door nieuwe organisatieleden. Deze nieuwe mensen nemen de taken van hun voorgangers met evenveel enthousiasme en inzet over, om zo het voortbestaan van Lavelöss te garanderen.

Naast wisselingen in het bestuur zijn er ook wisselingen in locaties. Na het Löss Theater vind het feest achtereenvolgens haar onderkomen in De Metamorfoos, De Mazzel, La Gare en uiteindelijk de Ipanema. Begin jaren 2000 wordt zelfs Lavelöss Café leven ingeblazen, in de kelder van de Aux Pays-Bas, op elke 1e vrijdag van de maand. Helaas is er niet genoeg animo onder de Lavelöss bezoekers voor een maandelijks avondje relaxed kroeghangen..

 

 

 

 

 

En toen verder..

Ondanks bovengenoemde veranderingen is aan de formule van Lavelöss in al die jaren weinig tot niets veranderd. Lavelöss is nog altijd een laagdrempelig feest met een variatie aan muziekstijlen. “Onze intentie is Lavelöss als feest steeds verder te laten groeien, om zo steeds meer mensen te bereiken die zich prettig voelen op ons feest; homo, hetero, biseksueel…zolang ze maar passen in de open-minded omgeving die we willen neerzetten”, volgens de organisatie.

Als Lavelöss in 2005 haar intrek neemt in de Ipanema, verschuift het feest van de derde naar de vierde vrijdag van de maand. Drie keer per jaar (in april, september en december) vind er dan een speciale XXL editie van Lavelöss plaats, waarbij twee zalen geopend zijn en er vele extra’s op het programma staan.

In december 2008 bestaat Lavelöss 12,5 jaar. Dit werd groots gevierd in de Maastricht Music Hall, waarbij tevens vele oud-organisatieleden als speciale VIP gast aanwezig waren als dank voor hun jarenlange vrijwillige inzet.

 

Na bijna 15 jaar werd in Januari 2011 de laatste XXL en daarmee de laatste Lavelöss georganiseerd. Massaal werd er gehoor gegeven aan het verzoek om nog één keer het dak eraf te feesten. Er staat een rij tot aan de Maas en tot aan de late emotionele uurtjes wordt er gedronken, gedanst, gesprongen en door iedereen ook een traantje weggepinkt..

 

Posters en flyers van toen tot nu

 

3

 

web counter

Stichting Lavelöss KvK: Zuid-Limburg: 41079171

© Stichting Lavelöss DJPix